Djurens Rätt
07 June 2016

Späckhuggare ”strandar” sig själv på Loro Parque

I filmen ser vi hur späckhuggaren Morgan ligger orörlig på en betongplatta bredvid bassängen där hen hoppat upp efter en föreställning i parken. Flera besökare sågs stanna och ta bilder på Morgan där hon låg i över 10 minuter.

I det vilda kan det hända att späckhuggare tillfälligt strandar sig själva en kort tid under jakt men i övrigt är de i ständig rörelse, även när de sover. På land finns det risk att späckhuggarens kroppsvikt skadar deras inre organ.

Morgan hålls  på Teneriffa i Loro Parque tillsammans med fem andra späckhuggare som ägs av SeaWorld. Filmen får nu fler och fler att höja rösten för att djur inte är underhållning. 

Videon kommer finns bland annat att se på organisationen Dolphin Projects hemsida. I kommentarer till filmen kan vi läsa hur några av turisterna som såg händelsen beskriver det som att det såg ut som att Morgan försökte ta sitt eget liv.

- Detta är ett av många exempel på vad som är fel med fångenskap. Det här beteendet skulle vi aldrig se i det vilda, säger Richard O'Barry stjärnan i Oscarbelönade dokumentären The Cove och grundare av Dolphin Project.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: