Djurens Rätt
24 July 2015

Spansk by gör djur till icke-mänskliga invånare

Trigueros del Valle är en naturskön by i nordvästra Spanien och hem för drygt 330 personer (ungefär lika många som bor i samhället Drottningskär i Karlskrona kommun). Men det är för ett beslut i byns kommunfullmäktige som Trigueros del Valle nu blivit känd runt om i världen.

Trigueros del Valle har nämligen röstat igenom ett förslag om att de djur som lever där ska ges den legala statusen "icke-mänskliga invånare".

– Hundar och katter har levt bland oss i över tusen år, och som borgmästare kan jag inte bara representera de mänskliga invånarna – jag måste tänka på djuren också, säger byns borgmästare Pedro Pérez Espinosa, citerad av SVT Nyheter.

Beslutet är en del i ett lagförslag innehållandes tretton punkter, som bland annat säger att alla invånare föds som jämlika och har samma rätt att finnas till och respekteras.

Enligt flera internationella medier är dock huvudanledningen till beslutet en önskan att förbjuda tjurfäktning - vilket den nya lagstiftningen gör då den säger att ingen icke-mänsklig invånare ska exploateras i underhållningssyfte.

– Lagstiftningen i Trigueros del Valle är en viktig milstolpe och ett tecken på att tiderna förändras. Vårt samhälle utvecklas och historien visar att lagen utvecklas i samma takt. För inte så länge sågs också vissa människor som föremål, kommenterar Mimi Bekhechi från djurrättsorganisationen PETA beslutet.

Källor

Huffington Post: www.huffingtonpost.co.uk/2015/07/23/spanish-town-animals-human-rights_n_...
The Local: www.thelocal.es/20150721/spanish-town-gives-dogs-and-cats-equal-rights

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: