Djurens Rätt
05 November 2020

Stäng minkfarmerna Jennie Nilsson!

Det är konstaterat att viruset har muterat bland minkar i Danmark och spridits till människor, och detta ligger bakom gårdagens drastiska beslut i Danmark. I Sverige har corona-smitta nu upptäckts på totalt tio minkfarmer i Sölvesborgs kommun i Blekinge.

– Det är ingen nyhet att storskalig djurhållning utgör en grogrund för pandemier och pälsdjursindustrin riskerar nu att försvåra kampen mot pandemin. För att minska riskerna för smittspridning och för en mutation av viruset bör Sveriges snarast agera och stänga ned Sveriges minkfarmer, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.

I brevet skriver Djurens Rätt vidare att: “Nu föreligger risk att smittan muterar på samma sätt som i Danmark och smittar människor, samt att svenska minkfarmer kan bidra till att kommande vaccin blir overksamma.

Beslutet i Danmark innebär bland annat att den danska pälsdjursindustrin får förbud att driva sin verksamhet under kommande år och att 15 miljoner minkar ska avlivas för att förhindra smittspridningen. 

Djurens Rätt lyfter följande åtgärder i sitt brev till landsbygdsministern och regeringen

  • Likt Danmark stoppa minkuppfödning under pågående pandemi. 
  • Skyndsamt utreda hur omfattande smittspridningen på svenska gårdar har varit och offentliggöra var och hur smittan hittills har spridits.
  • Utreda omställningsbidrag till de minkfarmer som måste avveckla sin verksamhet. 
  • Ta fram en plan för avveckling av minkfarmer för att säkerställa att detta inte sker igen.
Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: