Djurens Rätt
13 December 2017

Stark opinion för att begränsa fyrverkerier

Djurens Rätt har i många års tid arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur och en ny opinionsundersökning från Novus visar nu att det folkliga stödet för ett förbud är starkt. Drygt nio av tio (92 %) svenskar tror att fyrverkerier påverkar djur negativt och nästan sju av tio (68 %) anser att det bör finnas ett förbud mot fyrverkerier eftersom de kan skrämma och skada djur.

– Folk är idag medvetna om fyrverkeriers negativa påverkan på både människor och djur. Det är svårt att se argument för att dagens fria användning av fyrverkerier ska få fortsätta.  Försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner bör förbjudas och enbart stat, kommuner eller föreningar bör få anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Vilda djur kan chockas, fly i panik eller gömma sig i dödsångest. Under nyåret 2016-2017 var det stökigt på många håll i landet gällande fyrverkerianvändning, både människor och djur for illa. Många upprördes bland annat av ett uppmärksammat fall där hunden Diesel skrämdes till döds av smällandet. 

Underlaget till opinionsundersökningen finns här

Läs mer om vad du kan göra för att förändra här

FAKTA Fyrverkerier

  • Den 1 februari 2016 lämnades 102 977 namnunderskrifter över till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier. Bakom uppropet stod organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben.
  • Flera butikskedjor har tagit ställning mot fyrverkerier och slutat sälja dem till privatpersoner – bland dessa finns Bauhaus, City Gross, Ica Maxi, Coop, Willys och Hemköp.
  • Flera kommuner har tagit steg för att begränsa användningen av fyrverkerier i år. Bland dem finns Arvika, Boden, Borås, Enköping, Hässleholm, Kungsör, Lidköping, Ljusdal, Luleå, Nynäshamn, Piteå och Ånge.
  • Svenska Kennelklubben uppskattar att så många som 35 000 hundar medicineras med psykofarmaka på grund av fyrverkerier.
  • Regeringen tillsatte redan i december 1998 en pyrotekniska utredning med anledning av att riksdagen ville ha en översyn gällande reglerna för hantering av pyrotekniska varor.
  • Regeringen beslutade i oktober 2000 om att förbjuda smällare, eller ”fyrverkeriprodukter som har ett huvudsakligt syfte att avge knall”.
  • I december 2001 blev lägsta åldersgräns för tillåtna fyrverkerier satt till 18 år.
  • Den 1 mars 2009 förbjöds de största fyrverkeripjäserna, de så kallade fyratumsbomberna, att säljas till privatpersoner.
  • 2014 förbjöds raketer med en satsvikt på över 75 gram att säljas till konsumenter i Sverige eftersom det var för kraftfulla.
  • I början av 2017 håll fyrverkeribranschen ett ”krismöte” efter ett stökigt nyår. Ett förslag om att om att försäljningen av raketer med pinne och drivladdning skulle stoppas presenterades då av SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund.
Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: