Djurens Rätt
07 December 2021

Starta en miniklubb med vännerna, pyssla djurvänligt och baka lussebullar till Lucia!

Starta en miniklubb med dina klasskompisar- för djuren

Rädda Djuren-klubben är en stor klubb som rymmer många små klubbar. När ni har en miniklubb är det lättare att genomföra kul idéer och projekt eftersom ni kan få tips och hjälp med att göra bra saker för djuren från Rädda Djuren-klubben. Det är roligare att göra saker ihop med andra som vill engagera sig för djuren!

Är ni många i klassen, föreningen eller i kompisgänget som sig om djur och vill att alla djur ska få lov att ha det bra?

Starta en miniklubb och var med och hjälp djuren. Miniklubben blir er alldeles egen klubb som ni får döpa till vad ni vill. Rädda Djuren-klubbens miniklubbar är för barn upp till 13 år som vill göra skillnad för djuren, lära sig mer om djur och som vill vara med och göra bra saker för djuren.

Det är superenkelt att starta en egen miniklubb!

Ni behöver vara mellan 0-13 år, varav 60% är mellan 6-13 år och minst 3 stycken medlemmar. Ni behöver en vuxen som kan stå med i miniklubben och det kan vara t.ex  en lärare, mentor eller en annan vuxen som vill hjälpa till.

Det kostar ingenting att skapa en miniklubb

Alla miniklubbar får mail med tips på roliga och bra saker ni tillsammans kan göra för djuren. Många barn som bryr sig om djur och vill vara med och påverka djurens situation till det bättre. Unga djurvänner behöver ett forum där de kan prata om vad som händer i världen och hur de på enkla vis kan vara med och hjälpa till, hur mycket eller litet en vill och kan.

Läs mer om hur enkelt det är att starta en miniklubb här

Här kan du också läsa mer om vad det innebär att ha en egen miniklubb här

Dela gärna inlägget till unga djurvänner, skolor och föreningar ❤ 

Bli en superhjälte för djuren och starta en miniklubb!

Pärlade burkar att ge bort

Pyssla miljövänligt med återbruk! Att pyssla med glas- och konservburkar är ett bra och roligt sätt att använda dem en gång till innan de går i återvinningen. Diska ur, dekorera, fyll dem med något gott och ge bort dem i julklapp till någon du tycker om. 

 

Julpyssel

Du behöver:

 1. rena och torra glas- och konservburkar

 2. pärlplattepärlor

 3. pärlplattor

 4. strykjärn

 5. stryk- eller bakplåtspapper

 6. hobbylim

 7. gummisnoddar

Gör så här

 1. Mät omkrets och höjd på burkarna för att se hur stora pärlplattor du kan göra. 

 2. Börja sedan bygga dina pärlplattor. Du kan antingen göra små motiv som täcker vissa delar…

 3. … eller långa motiv som täcker hela burken. Små motiv är lättare att fästa på burkarna än stora, det kan vara bra att veta! 

 4. Lägg ett stryk- eller bakplåtspapper på den färdiga pärlplattan och stryk den så att pärlorna smälter ihop. Låt pärlplattan svalna. 

 5. Lägg ett lager hobbylim på baksidan av pärlplattan och tryck fast den på burken. Sätt några gummisnoddar runt burken för att hålla pärlplattan på plats medan limmet torkar. Låt limmet torka ordentligt innan ni tar bort gummisnoddarna. Det gör inget om det kommer lite lim utanför pärlplattan. Limmet blir genomskinligt när det torkat.

 6. Fyll till sist dina fina burkar med något gott, häng på en etikett med en hälsning och lägg under granen. 

Tips!

De dekorerade glas- och konservburkarna går att återvinna igen när de är färdiganvända. Pilla bort så mycket av pärlplattorna som möjligt och lägg i respektive återvinningskärl.

Tips på hur du får bort etiketter på burkar!

 1. Lägg i varmvatten:

  Be en vuxen koka upp vatten och lägg burken i det varma vattnet. Efter en stund i varmvatten brukar en del etiketter gå att pilla av. 

 2. Bädda in i rapsolja:

  Häll rapsolja på ett hushållspapper, linda runt burken och låt den stå över natten. Pilla sedan loss etiketten.

Julpyssel

Fina pärlade burkar

Veganska lussebullar - ett mumsigt måste till julmysfikan! 

Ingredienser för ca 40 stycken

175 g mjölkfritt margarin

5 dl sojamjölk

50 g jäst för söta degar

1 tsk salt

2 tsk + 1 ½ dl vit baksirap

1½ liter vetemjöl

1 påse saffran

2 tsk sojagrädde + pensling russin

 1. Smält 50 g av margarinet och tillsätt mjölken. Värm tills den blir fingervarm (37 grader).

 2. Smula ner jästen i en skål. Häll i lite av margarin- & mjölkblandningen och rör tills jästen är upplöst. Blanda ner resten av margarin- & mjölkblandningen tillsammans med salt, 2 tsk baksirap och nästan allt mjöl.

 3. Knåda degen ordentligt i minst 10 minuter *stark arm emoji*  så att degen blir fluffig och släpper skålens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under duk ca 1 timme.   

 4. Rör ihop resten av margarinet (125 g) och 1½ dl baksirap i en annan skål, blanda ner saffran och 2 tsk grädde. Rör ihop allt till en fin smet. När degen har jäst färdigt arbetar du in saffranssmeten i bunken med den uppjästa degen. Tillsätt resten av mjölet.

 5. Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ett mjölat bord och knåda degen ytterligare. Forma sedan lussekatter. Lägg dem på en plåt och låt dem jäsa till dubbel storlek! Ploppa i russin  och pensla med havregrädde.

 6. Grädda i ugnens mitt i 250 grader i ca 8 minuter.

Lussebullar

Åsa Björk

Åsa Björk

Ansvarig för Rädda Djuren-klubben
Dela: