Djurens Rätt
17 August 2016

Stockholms kulturfestival invigs genom att släppa ett ton fågelfjädrar över staden

Öppningsnumret som gick av stapeln igår och som även genomförs ikväll beskrivs som en ”himmelsk performanceuppvisning”och består av ett 20-tal änglar som flyger in över torget i en storm av fjädrar.

– Ett femtontal änglar flyger in över Gustaf Adolfs torg och så händer det massa spännande saker. Det är en häftig upplevelse. Det utspelar sig inte på scenen, utan ute i området och framförallt upp i luften. Det bör man inte missa, det här sker under tisdag och onsdag kväll, säger Claes Karlsson.  

– Vem vill inte se världens vackraste huvudstad bada i vita fjädrar?, säger Maria Rankka, VD, Stockholms Handelskammare

Var fjädrarna kommer ifrån nämns dock inte men när  Djurens Rätt kontaktar kulturfestivalen berättar projektledare Philippa Staffas att fjädrarna kommer från gäss och ankor i USA. Enligt Stockholms stads leverantörs egna uppgifter ska fåglarna inte ha plockats levande eller tvångsmatats. 

– Tidigare i år kunde vi se en utveckling där allt fler kommuner tog sitt ansvar och tog avstånd från att använda fjädrar i utsmyckningssyfte. Fjädrar kommer från fåglar som ofta har levt under svåra förhållanden, det här är inget en kommun i framkant bör använda som utsmyckning när det finns gott om andra djurvänliga alternativ, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt.

I påskas valde ett tiotal kommuner att ta bort fjädrarna för att pynta med mer djurvänliga alternativ. I Djurens Rätts samtal med Stockholms kulturfestival kunde de i nuläget inte säga någonting om hur de tänker inför framtida evenemang eller inför påsken 2017.

Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt; dels efter slakt av djuren, dels genom plockning av levande fåglar. De stora slakterierna i Sverige tar inte tillvara fjädrarna vid fågelslakt, utan fjädrarna importeras hit. Djurens Rätt har frågat runt, men har inte hos någon grossist eller butikskedja kunnat hitta syntetiska fjädrar.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: