Djurens Rätt
djurensratt-se/img_9915
27 January 2023

Stöd för Fur Free Europe utanför riksdagen

Under torsdagen 26 januari fanns Djurens Rätt på plats på Mynttorget i närheten av riksdagen för att prata med politiker och allmänhet om det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe.

Startskottet för Fur Free Europe gick i maj 2022 och är snart uppe i otroliga 1,4 underskrifter. Premissen är att om en miljon EU-medborgare skriver under inom loppet av ett år hamnar frågan på EU-kommissionens bord, vilket om lagförslag läggs fram i linje med initiativet skulle kunna innebära ett slut på pälsfarmning och försäljning av pälsprodukter inom hela EU.

Möjligheten att starta europeiska medborgarinitiativ har funnits i drygt tio år och är ett verktyg för direktdemokrati inom unionen. Skulle Fur Free Europe gå i mål, vilket sannerligen verkar bli fallet, skulle det utgöra det fjärde djurrelaterade initiativet att klara spärren av totalt åtta initiativ.

Att vi snart är uppe i 1,4 miljoner underskrifter är helt fantastiskt och säger mycket om EU-medborgares engagemang i djurfrågor. Det är också ett kvitto på att frågorna bör ges mer plats. Även om det är glädjande att ha en rad lyckade initiativ i ryggen ska vi inte behöva kraftsamla på det här sättet för att få upp djurfrågor på EU:s dagordning, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Även om stödet hos svenska befolkningen är stort för ett förbud mot pälsfarmning, och trots att en majoritet av samtliga riksdagspartiers väljare vill se ett förbud, är det bara tre av riksdagens åtta partier som tagit ställning mot pälsindustrin. Dessa partier är Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet. Riksdagsledamöter från dessa partiet svängde under torsdagen förbi Djurens Rätt på Mynttorget och motiverade sitt stöd för att ha skrivit under initiativet.

 

Marielle Lahti, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine och Ulrika Westerlund från MP
På Bild: Marielle Lahti, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine och Ulrika Westerlund från Miljöpartiet.

Camilla Hansén, riksdagsledamot för Miljöpartiet:

Jag har skrivit på för att det är självklart att vi inte ska ha en pälsindustri i Europa, eller uppmuntra den någon annanstans i världen. Jag tycker verkligen att alla ska ta chansen att vara en del av den europeiska demokratin och skriva under det här medborgarinitiativet.

Elin Nilsson, riksdagsledamot för Liberalerna:

Jag har skrivit på för det är dags att sluta upp med pälsfarmning. Det är dags att låta alla djur leva ett värdigt liv.

Elin Nilsson (L)
På bild: Elin Nilsson, riksdagsledamot för Liberalerna tillsammans med Matilda Kylefors, politiskt sakkunnig hos Djurens Rätt.

Kajsa Fredholm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet:

Jag har skrivit på det här Fur Free Europe, ett pälsfritt Europa, därför att vi kan inte ha industrier som tillverkar päls, det vill säga minkfarmer och så vidare, därför att det känns väldigt gammaldags, oetiskt och trist. Det är så många djur som far illa på det sättet, jag tycker inte det är rätt.

Matilda Antti

Matilda Antti

Politiskt sakkunnig
Dela: