Djurens Rätt
djurensratt-se/agera/kampanjer/Kampanj_stoppa_blackfisk
20 November 2023

Djurens Rätt skriver under brev för att förbjuda bläckfiskfabriker

Djurens Rätt skriver under två brev, som ska skickas till delstaterna Oregon och Washington, USA, med syfte att förhindra och stoppa bläckfiskuppfödningen genom att presentera nya lagförslag. Om nya lagar träder i kraft skulle detta förmedla ett starkt budskap till invånarna i USA, men också över hela världen. 

I brevet riktat till Oregon uppmanas delstaten att stödja ett förbud av bläckfiskuppfödning för att förmedla ett kraftfullt budskap, inte bara till invånarna i USA, utan även på en internationell nivå. Ett lagförslag att förbjuda uppfödning av bläckfiskar har nyligen presenterats i Washington. Nu uppmanar Djurens Rätt, i samarbete med Aquatic Life Institute, delstaten Washington att vidta åtgärder.

Djurens Rätt har tidigare informerat om att världens största bläckfiskfabrik planeras att öppna i Puerto Las Palmas på ön Gran Canaria. Företaget Nueva Pescanova har begärt miljötillstånd från de lokala myndigheterna för att kunna bygga en bläckfiskfabrik. 

Faran med den eventuella etableringen av kommersiella bläckfiskfabriker innebär stort lidande hos djuren då forskning visar att bläckfiskar är exceptionellt intelligenta. Exempelvis har de visat sig vara duktiga problemlösare och kan även använda sig av verktyg såsom snäckskal för att skydda sig mot rovdjur. Att hålla bläckfiskar i fångenskap på det sätt som planeras skulle innebära en stor tillbakagång i det globala djurskyddsarbetet. 

Det finns grundlig forskning som bevisar att bläckfiskar har ett välutvecklat känsloliv, hög intelligens och en väldigt stor inlärningsförmåga. Bläckfiskar trivs inte med att leva i grupp och de har invecklade behov och beteenden. Den uppfödningsmiljö som de riskerar att utsättas för innebär extremt lidande.
Djurens Rätts upprop mot den planerade bläckfiskfabriken i Puerto Las Palmas har nu fått in över 20 000 namnunderskrifter. Om du inte redan har skrivit under, gör det nu och hjälp oss att stoppa bläckfiskfabrikerna!

STÖD OSS

Skriv under för bläckfiskarna!

Hjälp oss stoppa bläckfiskfabrikerna genom att skriva under vår namninsamling.

Skriv under här!
Moa Oja Lindblad

Moa Oja Lindblad

Kampanjkoordinator
Dela: