Djurens Rätt
09 September 2016

Stor spansk demonstration mot tjurfäktning fick stöd av tusentals svenskar

Protesterna mot företeelser som tjurfäktning och tjurrusning har växt sig allt starkare med åren. Men protesterna till trots förekommer tjurfäktning fortfarande i bl.a. Spanien. Den 10 september arrangerade därför det spanska djurpartiet PACMA en stor demonstration i Madrid med målet att en gång för alla avskaffa all tjurfäktning i Spanien.

Som stöd till lördagens demonstration i Madrid lanserade Djurens Rätt för två veckor sedan ett upprop för ett förbud mot tjurfäktning i Spanien - och på mindre än två veckor skrev drygt 30 000 personer på uppropet, som skickades till Spaniens ambassad i Sverige liksom till PACMA, demonstrationens arrangörer.

Här kan du se en film från demonstrationen

– Tjurfäktning är djurplågeri och vi märker av ett stort engagemang i den här frågan också i Sverige. Vi drog igång vårt upprop för att stötta de djurvänner i Spanien som arbetar för att stoppa dessa otidsenliga traditioner - tiden är inne för ett förbud mot tjurfäktning, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

I Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (artikel 13) slås det fast att djur är kännande varelser och de ska visas full hänsyn - men fördraget gör undantag för "kulturella sedvänjor" där tjurfäktning räknas in. Flera EU-parlamentariker arbetar för att få ett slut på tjurfäktningen.

Världens protester har lett till att många städer i Spanien stängt sina tjurfäktningsarenor och förklarat att de är emot tjurfäktning. Sommaren 2010 fattade till exempel regionen Katalonien beslut om att förbjuda tjurfäktning. Nu hoppas djurrättsorganisationer på ett nationellt förbud i Spanien.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: