Djurens Rätt
29 June 2021

Stor uppslutning bakom förslag om pälsfarmsförbud i EU

Till ministermötet hade Nederländerna och Österrike lagt fram ett förslag om att EU-kommissionen ska ta steg för att förbjuda pälsdjursfarmning i EU. Detta baserat på hur djuren hålls men också som ett sätt att förhindra spridningen av pandemier via minkar på minkfarmer.

Inför mötet hade Belgien, Tyskland, Luxemburg och Slovakien ställt sig bakom förslaget, och under ministerrådet möte sent igår kväll när ministrar från olika EU-länder pratade så valde även Frankrike, Irland, Italien och Polen att uttrycka sitt stöd för förslaget. Italiens jordbruksminister menade att det oetiskt och oacceptabelt att hålla djur för pälsdjurproduktion, medan Polens dito menade att ett förbud är nödvändigt för att stoppa spridningen av pandemier via minkfarmer.

Danmark uttryckte att de skulle fundera på minkfarmningens framtid medan Sverige och Finland valde att inte säga något om förslaget under mötet.

Diskussionen avslutades med att ansvarig EU-kommissionär Stella Kyriakides, uttryckte att rådet lyssnat på vad som sagts och att de nu ska ta sig en tankeställare om minkfarmningen i EU. Men hon sa också att pälsfarmsförbud främst är en fråga för varje enskilt land att beslut om.

Förhoppningen är trots det att EU-kommissionen nu ska lägga fram till förslag som innebär ett slut för djurplågeriet på minkfarmer i hela EU.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: