Lidandet i kyckling- och kalkonindustrin är utbrett. Mer än var tionde kyckling som föds upp i Sverige har haft smärtor i benen och svårt att gå. Extrem avel har gjort att de växer snabbare än vad skelettet klarar, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Hela 99,8 procent av de svenska kycklingarna får aldrig möjlighet till utevistelse. Så många som 24 kycklingar per kvadratmeter får hållas inomhus i stallar med tiotusentals djur.
– Djurens Rätt gjorde en granskning av kycklingindustrin 2012 och ställde krav riktade till Svensk Fågel. Tyvärr har inget hänt som minskar kycklingarnas lidande. Svensk Fågels djuromsorgsprogram är ett hån. Branschen måste ta ansvar för en nolltolerans mot transportdödlighet, ett stopp för snabbväxande kycklingraser samt tillgång till utevistelse för alla kycklingar, säger Camilla Björkbom.
Den svenska konsumenten äter i medeltal tolv kycklingar per år, varav åtta är uppfödda i Sverige.
Djurens Rätts rapport om kyckling- och kalkonuppfödning "Var är alla kycklingar?" (2012) finns för nedladdning på www.djurensratt.se/rapporter.