Djurens Rätt
29 January 2016

Stora mängder farliga ämnen påträffas i päls

Efter klagomål från djurrättssorganisationen LAV, kräver Italiens hälsominister nu att plaggen helt plockas bort från marknaden. En del av produkterna som har granskats är avsedda för barn.

-  Behandlingsprocesser inom pälsindustrin är sällan standardiserade vilket innebär att varje enskilt pälsplagg kan innehålla giftiga, cancerframkallande ämnen… Det ligger därför i både medborgarnas och riskgruppernas intresse, att slutgiltigt förbjuda försäljning av pälsvaror ", säger Simone Pavesi, ansvarig för etiskt mode på LAV.

Testerna som utfördes visade cirka tio gånger för höga nivåer av sexvärt krom än vad säkerhetsgränsen tillåter, i enlighet med EU:s förordning 301/2014. Sexvärt krom anses vara cancerogent och kan orsaka allergiska reaktioner. Testerna visade att även trevärt krom, som kan absorberas via svettkörtlarna, fanns i för stora mängder, 168 mg/kg mot rekommendationen av max 18 mg/kg. Populära fårskinn visade sig innehålla oroväckande mycket trevärt krom.

Alla åtgärder som hälsoministeriet har utfärdat går under den så kallade "konsumtionslagen" och berör den grundläggande rätten till hälsovård för konsumenterna. Med den första undersökningen, som utfördes av LAV under 2013 kunde tillfälliga stopp av försäljningen av barnplagg som innehöll animaliska pälsar införas. En del av varumärken som då satte tillfällig stopp har numera slutat sälja päls.

- Vi vet att det är en vanlig missuppfattning att päls och andra djurmaterial skulle vara miljövänliga när de i själva verket innehåller en stor mängd farliga kemikalier. Min rekommendation är att du som konsument både för djuren, miljön och din egen skull helt väljer bort animaliska material. Ta gärna en koll på vår pälsfria lista för att få tips om pälsfria butiker eller ladda ner vår appDjurvänligt, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: