Djurens Rätt
22 March 2023

Stora protester mot planer på bläckfiskfabrik

Företaget Nueva Pescanova har lämnat in en ansökan om att starta en fabrik för att föda upp omkring en miljon bläckfiskar i en anläggning i Las Palmas. Om de får tillstånd att starta sin verksamhet skulle den bli världens första kommersiella bläckfiskuppfödning, men det finns också försök att etablera liknande uppfödningar i andra delar av världen, till exempel i Mexiko och Japan.  

– Det är väldigt oroväckande planer med tanke på det stora lidande det skulle innebära för bläckfiskarna genom trängsel, stress och en plågsam slakt. Dessutom är bläckfiskfabriker ohållbara ur ett miljöperspektiv, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt har tidigare tillsammans med fler än 110 organisationer och forskare från hela världen, lämnat över en rapport om de allvarliga miljöriskerna i samband med det planerade bygget av världens första bläckfiskfabrik. Djurens Rätt har också framfört till EU-kommissionen att uppfödning av bläckfiskar inte ska vara tillåtet. Nu har även Eurogroup for Animals, där Djurens Rätt är en av medlemsorganisationerna, tillsammans med Compassion in World farming tagit fram en ny rapport som visar på de förödande konsekvenser för djuren och miljön som bläckfiskfabriken på Gran Canaria skulle leda till. 

Följande är exempel på vad bläckfiskarna kommer utsättas för enligt företagets planer:

  • Plågsam slakt: Vid slakt kommer isbad att användas som metod. Det är en mycket plågsam metod som vetenskapligt bevisat orsakar smärta, rädsla och en utdragen död. 
  • Trängsel i karga miljöer: Bläckfiskarna ska hållas instängda i trånga, karga bassänger, vilket leder till risk för aggressioner, revirhävdande beteenden och till och med kannibalism på grund av att bläckfiskar är naturligt ensamlevande (solitära) djur. 
  • Ljus dygnet runt: Bläckfiskarna kommer att exponeras för onaturligt ljus dygnet runt för att öka reproduktionen, vilket kommer att orsaka stress eftersom bläckfiskarna inte trivs i ljus. 
  • Det foder bläckfiskarna behöver innehåller fiskmjöl och fiskolja som huvudingredienser, vilket är ohållbart eftersom det bidrar till överfiske av haven.
     

Fler protester mot bläckfiskfabriker

Djurens Rätt har nyligen i samarbete med omkring 120 andra organisationer uppmanat företaget Cook, en av Kanadas största fisk- och skaldjursproducenter, att dra tillbaka sina planer på att investera i Nueva Pescanova, det företag som planerar att etablera bläckfiskuppfödningen på Gran Canaria. 

Djurens Rätt har också skickat ytterligare två brev, ett till universitetet Universidad Autónoma de México (UNAM) och ett till United Nations Development Programme (UNDP), med uppmaning om att avsluta forskningen och den kommersiella verksamheten med uppfödning av bläckfiskar som bedrivs av UNAM (och finansieras av UNDP) och dess partner företaget Moluscos del Mayab. Aktörerna uppmanas att istället satsa på hållbara projekt i regionen som stödjer bevarandet av bläckfiskar och andra djur.

Tidigare i år tillkännagav delstaten Washington att de överväger ett förbud mot bläckfiskuppfödning. Det skedde efter att den enda då aktiva bläckfiskuppfödningen i USA, Kanaloa Octopus Farm på Hawaii, nyligen stängdes efter en kampanj av Compassion in World Farming. 

Linda Björklund

Linda Björklund

Sakkunnig
Dela: