Djurens Rätt
28 March 2014

Storfilmen Noah hyllas för att inte ha använt djur

Filmen Noah, regisserad av Darren Aronofsky och med skådespelare som Russell Crowe, Ray Winstone, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins and Emma Watson rollerna, har premiär i USA idag och i Sverige den 4 april. Och filmen hyllas nu av internationella djurorganisationer för att ha animerat alla djur som är med i filmen, som handlar om Noahs ark och de djur och människor som räddas undan den bibliska syndafloden.

– Vi applåderar Darren Aronofsky ställningstagande om att inga djur skulle utsättas eller plågas till filmen. Noah är därmed den senaste filmen som visar att storskaliga animationer kan användas för att ersätta djur i filmer, sa Jan Creamer från organisationen Animal Defenders International.

Aronofsky har i en tidningsintervju sagt att han inte ville använda djur i filmen, och att han ifrågasatte hur rätt det var att göra det, särskilt nu när den digitala teknologin har kommit så långt.

Djur i film är ett återkommande ämne, och vi har tidigare bl.a. skrivit om hur en levande elefant används i inspelningen av den svenska storfilmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, hur 27 djur dog när filmen The Hobbit spelades in och att späckhuggare i fångenskap användes i filmen Rust and Bone. Tills detta ska läggas de djur som används i reklamfilm, som senaste av Svenska Pokerförbundet.

Djur används som underhållning i en lång rad sammanhang, och djur förekommer ofta i filmer, både i spelfilmer och i reklamsyfte. Gemensamt för dessa sammanhang är att de använder djur för människans nöjes skull - det ligger inte i djurens intresse att transporteras eller att tvingas göra konster. Djur är kännande individer, med egna behov och intressen. Djurens Rätt vill att djur och deras intressen ska tas på allvar, och vi arbetar mot alla former av utnyttjande av djur i underhållningssyfte.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: