Djurens Rätt
08 March 2012

Svensk Handel kräver stopp för plågsam fåruppfödning i Australien

För några år sedan avslöjades att australiensiska uppfödare utsätter merinolamm för mulesing, en metod som innebär att huden från baken skärs bort för att förhindra flugangrepp.

Redan 2008 krävde såväl djurrätts- som handelsorganisationer att Australien går över till djurvänligare metoder för att motverka flugangrepp på fåren.

I en skrivelse som i dagarna har skickats till den australiensiska ullindustrins organisation (Australian Wool Innovation) kräver nu fler än 15 internationella organisationer att Australien ökar takten för en övergång till alternativa åtgärder.

– Det går för långsamt att få stopp på mulesing som innebär onödig smärta för djuren. Förhoppningsvis kan nya internationella påtryckningar sätta press på Australien, säger Ann Christiansson, områdesansvarig för ansvarsfullt företagande på Svensk Handel.

Australien är världens största producent av ull och den huvudsakliga leverantören av merinoull. I Sverige undviker många klädbutiker att sälja kläder som innehåller ull från Australien på grund av mulesing.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: