Djurens Rätt
08 June 2015

Svenskt djurskydd kan bli krav vid upphandling

Förslaget omfattar all offentlig upphandling i Sverige.

–  Det är skamligt att den ­offentliga sektorn har hanterat frågan om djurskydd på ett vårdslöst sätt, säger civil­minister Ardalan Shekarabi (S) till DN.

Enligt Ardalan Shekarabi ställer den nya lagen tydliga krav på miljöskydd och djurskydd, vilket sannolikt kommer att gynna svenska bönder.

–  Det är en omfattande lagtext som kommer att påverka både svensk offentlig verksamhet och näringsliv väldigt mycket de kommande åren, säger civilminister Ardalan Shekarabi

Regeringen skall ge den nya Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att ta fram rekommendationer som säger att krav skall ställas i nivå med gällande lagstiftning. Lagförslaget i sig är dock inte tvingande.

Djurens Rätt välkomnar lagförslaget där djurskyddskrav, även på importvaror, ska vara i nivå med svensk lagstiftning.

- Det här skulle innebära att man vid offentlig upphandling från livsmedelssindustrin kan ställa betydligt högre krav på hur djuren hanteras. Offentlig upphandling kan vara ett effektivt verktyg för att gynna djurskyddet oavsett om produkterna kommer från svenska eller utländska bönder, säger Bathania Malmberg, politisk samordnare på Djurens Rätt.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: