Djurens Rätt
16 November 2016

Sverige får stöd i djurtransportfrågan på ministermöte

Gång på gång har frågan om Europas undermåliga djurtransporter lyfts av både djurrättsorganisationer och av media men politiskt har inte mycket hänt. Landsbygdsminister Bucht uttryckte en viss förvåning av att frågan nu får stöd i Europa. 11 länder, däribland Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Nederländerna ställde sig bakom åtgärder för en bättre efterlevnad av reglerna.

– Och många av dem, och det överraskade mig ännu mer, pratade om att det behövs en översyn av regelverket, sa ministern efter att frågan diskuterats under det pågående jordbruksministerrådet, säger Sven-Erik Bucht till tidningen ATL.

Ministern själv var tydlig men att det inte räcker att förbättra efterlevnaden av befintlig lagstiftning. För att förbättra för djuren under transporterna krävs en omprövning av maxlängd för transport, krav på utrymmen, utfordring, temperaturer med mera.

I samband med att frågan diskuterades informerade EU-kommissionen om att man planerar extra många granskningar av medlemsländernas hantering av djurtransporter nästa år.

Den 3 oktober, var Djurens Rätt tillsammans med veterinärexperten Alexander Rabitsch på ett möte med Näringsdepartementet för att diskutera frågan om djurtransporter i Europa. Efter mötet, som initierades av Djurens Rätt och Eurogroup for Animals, stod det klart att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht skulle lyfta frågan på ett ministermöte i Bryssel.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: