Djurens Rätt
14 January 2022

Sveriges största minkfarm lägger ned

Halla Foder AB grundades 2005 och byggde upp en stor verksamhet med ungefär 100 000 burar för minkar som hölls för pälsproduktion, men minkfarmen har funnits längre än så. Det gjorde företaget till det största i Sverige, vilket också visar sig i det ekonomiska stöd de fick från Jordbruksverket och staten under 2021. Med 7,5 miljoner kronor var Halla Foder det företag som fick störst stöd. Stödet baserades på antalet pälsar från flådda minkar som sålts åren innan. 

Nya Lidköpings-tidningen var först med att rapportera om att företaget gått i konkurs, trots det ekonomiska stödet. Det är fortfarande oklart om det mindre antalet minkar som finns kvar på farmen kommer avlivas eller köpas upp av något annat företag eller minkfarm. Företagaren och före detta politikern Jan Emanuel Johansson har gått ut offentligt om att han är intresserad av att köpa upp minkfarmen för att lägga ned den. 

Avveckling med omställningsstöd behövs

Djurens Rätt menar att det hade varit hållbarare om politiker beslutat om avveckling av minkfarmerna än förra årets avelsförbud. Detta eftersom pengarna som delats ut inte kunnat kompensera för dålig lönsamhet under lång tid och inte gett farmerna några typ av incitament att byta bransch. 

Oavsett glädjen det innebär att färre minkar kommer födas upp under 2022, betyder också konkurser osäkerheter kring minkarnas välfärd och vad som händer med människorna bakom företagen. Djurens Rätt menar att det behövs en hållbar omställning till ett djurvänligt samhälle, och det krävs nu politiska beslut som driver på i den riktningen, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Läs mer om en styrd avveckling av minkfarmer och hur det kan gå till i Djurens Rätts rapport (2021).

Restriktioner för minkfarmer

Under 2021 belades minkfarmerna med avelsförbud och andra restriktioner för att stoppa smittspridningen av SARS-CoV-2 till och från minkar och människor. Samtliga minkfarmer fick ansöka om stöd för att få ekonomisk ersättning för beslutet. Under 2022 har avelsförbudet hävts, men inga levande minkar får transporteras och inga nya minkfarmer etableras. Djurens Rätt har överklagat Jordbruksverkets beslut om att återigen tillåta minkavel.  

 

Anna Harenius

Anna Harenius

Sakkunnig
Dela: