Djurens Rätt
17 February 2018

Tanums kommun stoppar fyrverkerier

Den 1 februari 2016 var Djurens Rätt med och lämnade över nästan 103 00 namnunderskrifter till regeringen med krav på begränsningar av användandet av fyrverkerier, och sedan dess har vi fortsatt arbeta för ett djurvänligt nyårsfirande.

Många svenska kommuner har gjort samma sak. Till år ersatte bl.a. Boden och Lidköping fyrverkerierna med en laser- eller ljusshow och i kommuner som Arvika, Borås, Enköping, Hässleholm, Kungsör, Ljusdal, Luleå, Nynäshamn, Piteå, Växjö och Ånge har initiativ tagits för att stoppa eller begränsa fyrverkerierna.

En kommun som nu i februari gått från ord till handling är Tanum. Den tekniska nämnden i Tanums kommun har nu i februari tagit ett beslut om att när en översyn av de allmänna lokala ordningsföreskrifterna görs så ska ett förbud mot fyrverkerier på allmän plats införas. 

Flera kommuner som helt har förbjudit fyrverkerier har fått sina beslut upprivna i högre insats, Tanum konstaterar i sitt beslut att det enbart är vad som sker på offentlig plats som de kan reglera, och också att detta är ett tydligt ställningstagande och att ett förbud är befogat.

Beslutet togs bl.a. utifrån en skrivelse från Djurens Rätt om att både djur och människor skadas och skräms av fyrverkerier under nyårshelgen, med ett förslag om att ändra på detta.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: