Djurens Rätt
24 April 2017

Thomas Cook tar bort 16 utflykter med djur

Sedan 1 januari 2017 har Thomas Cook Group, där Ving ingår, en ny policy för de utflykter där resenärerna möter djur. Policyn innebär striktare krav på arrangörer att de måste uppnå vissa minimikrav - arrangörer som inte lever upp till riktlinjerna tas bort.

Nu har Thomas Cook granskat 25 specifika utflyktsmål, och 16 stycken har efter en granskning tagits bort då de inte längre anses uppfylla riktlinjerna.

Av de 25 arrangörerna som kontrollerades sålde svenska Ving biljetter till tre, varav en inte uppfyller kraven. Det är Dolphine Explorer i Dominikanska republiken som försvinner ur programmet till vintern 2017/18. De två arrangörer som klarade granskningen är Marineland på Mallorca samt Loro Parque på Teneriffa, den senare en anläggnings som Djurens Rätt har kritiserat för sin hantering av de delfiner och späckhuggare som finns där.

Andra anläggningar som togs bort från Thomas Cooks program är delfinariet Sealanya Dolphinpark i Antalya, Turkiet, och Baan Chang Elephant Park i Thailand.

Kontrollerna har fokuserat på delfiner - av de 25 granskade utflyktsmålen var 11 delfinarier - och elefanter, även om Thomas Cook inte längre säljer elefantutflykter. 

Till 2020 är målet att Thomas Cook Group ska ha kontrollerat samtliga sina utflyktsmål.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: