Djurens Rätt
28 June 2016

Toro de la Vega ställs in!

Toro de la Vega är en tradition som går flera hundra år tillbaka i tiden och som varje år äger rum i den spanska staden Tordesillas. Den går ut på att tjurar får spjut och lansar kastade på sig så att de till slut förblöder till döds under stort lidande.

I maj fattade regionen Kastilien och León, där Tordesillas ligger, beslut som innebär att det blir förbjudet att döda tjurarna offentligt och att varje handling som skadar djuret fram till dess död - vilket innefattar användningen av spjut och lansar - är inte längre tillåten.

Många uttryckte i samband med beskedet en förhoppning om att detta skulle vara början på slutet av djurplågeriet. Och alldeles nu kom beskedet att Toro de la Vega ställs in, i alla fall för år 2016.

Beslutsfattarna i Kastilien och León har nekat Toro de la Vega tillstånd till att arrangeras då det inte bedöms som att arrangörerna kan garantera att de nya regler som antogs i maj kommer att efterlevas. Därför ställs arrangemanget in.

- Det här är en stor seger för djurvänner inte bara i Spanien, utan världen över. Vi har under de senaste åren sett många exempel på att det sker en attitydförändring gällande hur vi får använda djur i underhållningssyfte, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.

Djurens Rätt arbetar för ett samhälle där djur inte ses som underhållning och uppmanar människor att inte besöka evenemang där djuren används i underhållningssyfte. Mer information hittar du här. 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: