Djurens Rätt
04 November 2020

Totalstopp för pälsdjursindustrin i Danmark – muterat virus upptäckt

Under en presskonferens under eftermiddagen den 4 november meddelade Danmarks statsminister Mette Fredriksen att Danmarks pälsdjursindustrin stoppas under de kommande åren. Anledningen är att covid-19 har muterat på danska minkfarmer och spridits till människor. Det muterade viruset har visat ökad motståndskraft mot antikroppar vilket innebär att viruset kan vara allvarligare än tidigare. Pälsdjursindustrin kan bli ett hinder för framtida vaccin om smittspridningen tillåts fortsätta inom pälsdjursindustrin. Muterade virus kan göra vaccin overksamma, vilket ECDC, EU och WHO m.fl. har rapporterat om.

– Det som kommer fram från minkfarmer i Danmark är oerhört allvarligt, det handlar om en helt ny variant av covid-19. I värsta fall kan pälsdjursindustrin lägga krokben för hela kampen mot pandemin. Det är bra att Danmark agerar nu, men de borde agerat tidigare, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt. 

Samtliga 15 miljoner minkar ska nu avlivas och branschen förbjuds att bedriva uppfödning av minkar under de kommande åren. Regeringen bedömer det som omöjligt att hålla smittan borta från pälsdjursfarmerna och ser detta som enda möjliga lösning. Den danska minkbranschen, motsvarigheten till Svensk Mink, säger att detta i princip innebär ett näringsförbud. Företagarna som håller minkar kommer dock att kompenseras ekonomiskt för sina förluster för att kunna byta näringsinriktning eller söka andra jobb. Kritik riktades också mot regeringen under presskonferensen om att de har agerat för långsamt när de fattar detta beslut först nu.

– Vi vet att dålig djurhållning hänger samman med risker för smittspridning, därför är det inte förvånande att minkarna som hålls tätt i industrin drabbas hårt av viruset. Nu förväntar jag mig att den svenska regeringen agerar på samma sätt som regeringen i Danmark, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt. 

Danska djurskyddsorganisationen Anima menar nu att alla länder med inhemsk pälsdjursindustri måste göra sig redo för att avveckla industrin snabbt för att förhindra spridningen av viruset. Pressen ökar på svenska regeringen som hittills, trots att smitta konstaterats bland minkar på svenska gårdar, ännu inte agerat i frågan. Djurens Rätt vädjar nu till politiken att ta frågan på allvar för minkarnas skull liksom för folkhälsan och för att förhindra spridning av covid-19 eller muterade varianter som kan vara ännu värre.

Anna-Clara Acevedo

Anna-Clara Acevedo

Politiskt sakkunnig
Dela: