Djurens Rätt
04 August 2017

Tragisk dödsolycka på Orsa Rovdjurspark

Den skadade djurskötaren fördes till sjukhus och avled senare av sina skador. Björnen som var en ung brunbjörn har avlivats. Vad som ligger till grund för beslutet att avliva björnen har hittills inte framgått.

– Vi har ännu inte fått höra någon anledning till att björnen har dödats men det finns fler flera exempel på hur djur har dödats ganska lättvindigt när det sker olyckor av den här typen. Det är ansvarslöst att spä på tragedin ytterligare genom att avliva björnen om det inte är absolut nödvändigt, säger Moa Richter Hagert, Kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Inte första gången

Att djur dödas efter en olycka är inte ovanligt. Ett liknande fall som väckt mycket starka känslor var när Gorillan Harambe dödades på Cincinnati Zoo i maj 2017. Detta skedde efter att en 4årig pojke ramlat ner i gorillornas inhägnad. Samma månad dödades två lejon på Santiago Metropolitan Zoo i Chile, när en man frivilligt gått in i deras inhägnad.

– Våra tankar går ut till samtliga inblandade. Det vi kan hoppas på är att den här tragiska händelsen kan skapa en ny konstruktiv diskussion kring problematiken med att stänga in djur på djurparker. Det lättaste sättet att säkerställa att något sånt här inte händer igen är att sluta stänga in djur på djurparker, zoon eller cirkusar, säger Moa Richter Hagert.

Rubriceras som arbetsplatsolycka

– Personen är allvarligt skadad, enligt uppgifter från räddningstjänsten. Vi fick larmet 10.27 från SOS om att en anställd har blivit attackerad av en björn. Det spekuleras i att björnen ska ha grävt sig in i hägnet, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Stefan Dangardt uppger att polisen rubricerar händelsen som en arbetsplatsolycka.

Klockan 14 i eftermiddag hålls en presskonferens med anledning av det inträffade, vid Rovdjurscentrum där polis, räddningstjänst och personal från Orsa Rovdjurspark deltar.

”På grund av rådande omständigheter efter förmiddagens olycka stänger vi parken för resten av dagen ” skriver Orsa Rovdjurspark på sin Facebooksida.
 

Källa SVT Dalarna: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/man-allvarligt-skadad-efter-bjornattack-i-orsa-djurpark

 

Nyheten uppdateras löpande

 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: