Djurens Rätt
07 March 2016

Travhäst misshandlas men kusk kommer undan med bötfällning

Aftonbladet rublicerar händelsen "Mordförsök på hästen" och skriver att spödrivningen blivit en stor snackis i travvärlden. 

Damien Bonne fälldes för den fula drivningen vilket dock endast ger ett straff på motsvarande ca 420 kronor, i böter. I webbtv-programmet”Sista sväng” kommenterades händelsen i söndags kväll (ca 9 min in inslaget). 

– Det ser ut som att han försöker klyva hästen på mitten, säger programledaren Oskar Westberg och en av kommentatorerna säger att han har svårt att titta på bilderna. – Bötesbeloppet spelare ingen roll, det måste vara avstängning, fortsätter kommentatorerna.

Det är dock inte ett problem som är unikt för Frankrike. I Sverige bötfälldes nära 1000 kuskar för felaktig spödrivning 2014. Djurens Rätt har vid ett flertal gånger kritiserat travvärlden för de låga straffen vid spödrivning.

– Spödrivning inom travsporten borde förbjudas helt. Det här är levande kännande varelser, det är skrämmande att se hur det accepteras att hästarna behandlas som ting, säger förbundsordförande Camilla Björkbom.

Läs Djurens Rätts senaste debattartikel om det svenska travet här: www.svt.se/opinion/djurens-ratt-om-travsport.

Djurens Rätts ståndpunkt är att all hantering av hästar skall baseras på kunskap, ödmjukhet och respekt. Läs mer om vårt arbete i hästfrågor påwww.djurensratt.se/hast

Dela: