Djurens Rätt
08 June 2021

Trots löften har inget hänt - den norska grisindustrin fortsätter vanvårda grisar

I mer än fem år jobbade journalisten Norun Haugen undercover i den norska grisuppfödningen. Och trots att det i Norge, likt i Sverige, hävdas att man har en av de starkaste djurskyddslagarna i världen, så kunde Norun Haugens i sitt avslöjande år 2019 visa hur grisuppfödarna medvetet bryter mot lagen.

Grisar blev slagna och sparkade, trots att det är olagligt i Norge att utöva våld mot djur. Sjuka och skadade grisar blev liggande och självdog, trots att det inte är tillåtet enligt den norska djurskyddslagen. Och grisar kastrerades utan bedövning trots att de är förbjudet.

Den norska grisbranschen lovade bot och bättring, bland annat i en stor reklamkampanj. Men när den norska djurrättsorganisationen Nettverk for dyrs frihet nu två år senare har smygfilmat den norska grisuppfödningen visar det sig att inget har blivit bättre för grisarna.

Sjuka och skadade grisar fortsätter leva i sin egen avföring och på samtliga anläggningar kunde det konstateras djurhållning som strider mot den norska djurskyddslagen. Grisarna hålls fortfarande inomhus på betong hela livet och får aldrig röra sig utomhus och böka i jorden.

Avslöjandet har fått stor uppmärksamhet i Norge, bland annat i tv-kanalen NRK.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: