Djurens Rätt
17 December 2013

Tusentals hästar "försvinner" varje år i Sverige

Skandalen var ett faktum när hästköttskandalen fyllde löpsedlarna nu för nästan ett år sedan. Där framkom det att det fanns hästkött i många maträtter som var märkta att innehålla 100% nötkött. Då rörde det sig bland annat om legalt slaktat hästkött från Rumänien. Flera företag agerade och plockades bort både produkter ur sortimentet och slakterier som leverantörer. Detta, tillsammans med att kontrollerna säga ha ökat kan ha lett till ett ökat svartslakt i Sverige då många slakterier inte längre tar emot hästar.

Tusentals av de hästar som dör i Sverige rapporteras inte. Varken som slaktade, begravna eller destruerade. Detta framkommer i en rapport från Jordbruksverket och hästnäringens nationella stiftelse. Ett problem är att det kostar flera tusen kronor att lämna en avliden häst till s.k. destruktion. Reporter Malin Syrstad säger också att det har blivit fler kontroller och att detta kan vara en bidragande orsak till att svartslakten ökar. Innan hästköttskandalen kontrollerade Livsmedelsverket inte alls typen av djurslag i färdiga produkter vilket är något de nu gör.

Enligt SVT finns det en systematisk svartslakt av hästar i Sverige. chefsveterinär på svensk travsport Göran Åkerström ställer sig ngt kritisk till siffran om tusentals hästar. Hästar förses numera en id-chipmärkning men många hästar (till skillnad från nötkreatur) är fortfarande omärkta vilket försvårar kontrollen och en exakt uträkning. Hästar har även ett hästpass med som nu har kompletterats med ett microchip för att minska fusket inom slakten.

Här kan du se ett klipp om detta från SVTs Gomorron Sverige där reporter Malin Syrstad och chefsveterinär på svensk travsport Göran Åkerström diskuterar ämnet. Det ut lovas en fördjupning i ämnet i SVT Forum senare idag.

Det är dock inget nytt fenomen att hästar försvinner.  Djurens Rätt har tidigare skrivit om olaglig hästslakt och om hur hästar försvinner i Sverige. När hästköttskandalen uppdagades skrev förbundsordförande Camilla Björkbombl.a. att; Skandalen kring hästköttet sätter fingret på hur djur säljs som varor och fraktas kors och tvärs över Europa i jakt på det bästa slaktpriset. Läs hela texten här. Du kan också ladda ner vår rapport Älskade Hästar, en granskning av hästvärlden. 

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: