Djurens Rätt
28 February 2017

Tysklands miljödepartement slutar servera kött!

I ett uttalande säger Hendricks att regeringen inte talar om för andra vad de ska äta, men att miljödepartementet vill föregå som gott exempel och välja mer klimatvänlig, vegetarisk mat. 

Vi har sett liknande initiativ i Sverige, dock ej (ännu) från något departement. Ett exempel är hjärtkliniken i Örebro som 2014 blev en föregångare genom att införa vegetariskt som huvudalternativ. 

– De svenska politikerna har varit väldigt försiktiga med att ta initiativ för en minskad köttkonsumtion men det här går inte att blunda för mycket längre och det kommer att krävas politiska initiativ för att få ner köttkonsumtionen. Sverige bör anta mål om halverad köttkonsumtion till 2030. Ett bra sätt för kommunpolitiker att jobba med detta är att införa vego som norm eller att ta djurvänliga beslut i den offentliga upphandlingen, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt.
  
Fler och fler organisationer, skolor och sjukhus ställer om till mer vegetarisk mat. Det kan vara klimatmål som ska uppnås, hälsofördelar som önskas, till exempel inom vården, eller helt enkelt på grund av den växande efterfrågan som finns på vegetabilisk kost av etiska skäl.

I höstas annordnade Djurens Rätt ett seminarium på mässan Vegovision med titeln ”Mera Vego! För dig som arbetar inom måltidssektorn”. Läs rapporten från seminariet här! 

Källa: Aktuell Hållbarhet

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: