Djurens Rätt
10 February 2014

Tysklands största resebyrå säger nej till delfinarier men Fritidsresor fortsätter

Det är tidningen Die Zeit som rapporterar om hur TUI:s tyska talesperson Mario Köpers meddelat att resebyrån ställer in alla besök till anläggningar som håller delfiner och späckhuggare i sina resor.

Köpers säger till tidningen att även om förhållandena för djuren inte behöver vara dåliga överallt, så kräver det för mycket av företaget att kontrollera djurens villkor, och TUI väljer istället att ta bort sådana resor från sitt utbud. Resor till länder som påverkas är bl.a. Turkiet, Egypten och Dubai.

Svenska Fritidsresor, som också ingår i brittiska TUI Travel, genom Fredrik Lindblom, Sustainable Development Manager på TUI Nordic, skriver i ett mail till Djurens Rätt att beslutet endast gäller företagets tyska del, och att svenska Fritidsresor istället gör bedömningen att ett stopp för dessa resor skulle leda till sämre välfärd för djuren.

"Att dra sig tillbaka från alla delfinarier skulle i praktiken innebära att vi förlorar vårt inflytande och möjlighet att påverka välfärdsstandarden för dessa djur. Vår erfarenhet är att kunder kommer att fortsätta besöka delfinarier, även om TUI inte direkt faciliterar besöket", skriver han.

ABTA, den brittiska resebranschen, lanserade nyligen Global Welfare Guidance for Animals in Tourism, och som en följd av detta pågår det enligt Fredrik Lindblom sedan ett år tillbaka en kontroll av de delfinarier som TUI-gruppen säljer biljetter till.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: