Djurens Rätt
17 April 2014

Uppföljning från Rädda katterna: 18 februari 2014

Ytterligare 5 katter är infångade i Järva. Alla är placerade på katthem. Två katter har hittats döda i koloniområdet.

Av de tidigare katter Rädda katterna fångat in, har en av ungkatterna från Nacka och tre katter från Järva flyttat till nya hem.

Status i Nackareservatet

Katterna bor i en koloni i Nackareservatet. De håller oftast till i en skogsdunge på en kulle som har en yta på drygt 20 kvadratmeter, men troligtvis rör de sig i ett större område.

Katterna matas varje dag med mat som Rädda katterna tillhandahåller. Det finns ett matningsschema som täcker in veckans alla dagar och en grupp reservmatare som kan hoppa in om det behövs. Katterna utfodras först med blötfoder för att få dem att närma sig mataren. Vissa katter är så förtjusta i blötmaten att de t.o.m. kommer fram för att slicka maten från matarens fingrar. Efter cirka en halvtimme läggs mer blöt- och torrfoder ut till eftersläntrarna som vill äta för sig själva. I normala fall brukar det vara mellan 9 och 12 katter som kommer fram direkt. Resten kommer lite senare.

Det finns en stor värmekoja som är döpt till Vinterhotellet. Den är inredd i mindre enheter och där får åtminstone 9 katter plats. Rädda katterna har också låtit bygga ett skyddat matningsställe, som kallas Vinterrestaurangen.

En vedertagen sanning är, menar Rädda katterna, att katter som föds ute av utefödda honor inte blir sociala. En annan vedertagen sanning är att kattungar måste socialiseras när de är 6-9 veckor gamla, annars blir de inte sociala och de ska ju hanteras av människor många gånger per dag. Här har vi en kattkoloni där katterna inte blivit socialiserade, de är inte födda av tama huskatter och ändå är de lätta att få kontakt med. De generella ”sanningarna” om utefödda och förvildade katter har alltså visat sig vara helt fel i det här fallet.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: