Djurens Rätt
08 January 2014

Upphittade döda kor i Skåne kan ha utsatts för djurplågeri

Några av de döda korna hade bakbenen hopbundna när de hittades. Några kor har fått ena örat bortskuret, vilket kan tyda på att någon försökt dölja kornas identitet eftersom identitetsnummer kan ha funnits på örat. En metallbricka från ett öra har funnits samt identitetsnumret på ett öra. Brickan ser inte ut som djurbrickor för identifiering av djur brukar se ut inom EU. Kammaråklagare Ingvar Wennersten säger till Svenska Dagbladet att han gissar att korna varit ombord på ett fartyg och knuffats överbord.

Polisen har inlett en förundersökning om miljöbrott. Jordbruksverket överväger att obducera något av djuren för att fastställa dödsorsak och för att försäkra sig om att de inte lider av en smittsam sjukdom. Katarina Gielen, Jordbruksverket, säger till Sydsvenskan att obduktion i så fall görs för att fastställa ett eventuellt brott mot djurskyddslagen. Hon menar att korna kan ha dött till följd av djurplågeri.

Enligt ATL kan obduktionen vara färdig under torsdagen den 9 januari.

Uppdatering 10 januari

Enligt P4 Kristianstad tyder det mesta på att de kor som flutit i land längs Skånes sydkust har avlivats före de kastades i vattnet. Vid obduktionen av tre djur upptäcktes att två av dem var skjutna (avlivade). Men det är alltså inte klart hur och när alla de kor som upphittats dog. Åklagare Ingvar Wennersten menar att allt tyder på att korna varit avlivade eller döda innan de kastades i sjön och att det bara är ett sätt att göra sig av med avfall.

Djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund på länsstyrelsen i Skåne säger till P4 Malmöhus att det är vanligt att kor transporteras på fartyg från USA till Ryssland. Han säger också att på de största hangarfartygen kan man få ombord flera tusen djur och det kan vara en förklaring att de här djuren har blivit sjuka eller dött av annan anledning och därför slängts överbord.

Linda Björklund

Linda Björklund

Sakkunnig
Dela: