Djurens Rätt
13 July 2018

Ursprungsmärkning är bra men se upp för köttnationalism

Regeringen meddelade för ungefär en månad sedan sin ambition om att införa en ursprungsmärkning av mat på restauranger och storkök. Reaktionerna har varit positiva och jag instämmer i hyllningskören, ju mer information som konsumenterna får ta del av desto bättre. Vi skulle gärna se att man gick ännu längre och införde en märkning som förutom ursprung också berättar om under vilka förhållanden djuret har fötts upp. Hur lång tid har djuret levt och under vilka förhållanden? Har djuret fått vistas utomhus? Har djuret transporterats till slakt eller slaktats hemmavid?

Ofta är det i storköken och på restauranger som de sämsta animalierna hamnar – billig kyckling, burägg och restprodukter. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att en svensk flagga, eller en gul pippi på kycklingförpackningen, inte är en garanti för god djurvälfärd.

Det finns bara en djurskyddsmärkning som verkligen fungerar och den heter vego

Låt oss titta närmare på Svensk Fågels ”Gula Pippin”. Nästan 94 procent av alla djur som slaktas i Sverige är kycklingar. De är livsmedelsindustrins vanligaste djur. Varje år äter en genomsnittlig svensk omkring 15 kycklingar. I princip alla kycklinguppfödare i Sverige är anslutna till branschorganisationen Svensk Fågel.

(...)

Kycklingarna i Sverige vistas inomhus, tiotusentals individer, i stora stallar. De får aldrig komma ut och sprätta och picka. Till en början, när kycklingarna är nykläckta verkar det inte så trångt i stallet, men på bara fem veckor har de gått från att vara små dunbollar på cirka 40 gram till slaktfärdiga fåglar som väger omkring två kilo. Under den korta tiden har många av dem fått smärtsamma benproblem till följd av att deras kroppar växer så snabbt att benen inte hinner med att hålla upp deras vikt.

För att djur ska må bra behöver de möjlighet att utföra sina naturliga beteenden. För kycklingarna är det till exempel att picka efter mat på marken och att sitta högt upp på natten. Att inte kunna göra sådant leder till stress och i många fall därmed psykisk ohälsa, i kycklingarnas fall redan innan de uppnått en ålder på fem veckor. 

(...)

När du som konsument ser den där svenska märkningen på köttet, tänk gärna en vända till. Vad betyder den egentligen? Det finns bara en djurskyddsmärkning som verkligen fungerar och den heter vego. Att välja vego är alltid ett djurvänligt val.

Läs hela debatten om ursprungsmärkning i Göteborgs-Posten

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: