Djurens Rätt
11 April 2013

USA förbjuder slakt av hästar 2014

Nästa år, 2014, ska USA:s president Barack Obama presentera förslag till ny budget. I förslaget finns det med ett stycke om att förhindra att pengar betalas för inspektioner av anläggningar som slaktar hästar tidningen New York Times. Utan dessa inspektioner skulle inte anläggningarna lagligen få slakta hästar – så i praktiken innebär budgetförslaget att slakt av hästar för mänsklig konsumtion skulle förbjudas i USA.

– Presidenten är klok att anta idén, även om det är indirekt, att hästar hör hemma i stallet och inte på tallriken, kommenterar Wayne Pacelle, ordförande för organisationen Humane Society of the United States, förslaget i New York Times.

Förslaget togs upp redan 2007, och förra året stängdes de två sista hästslakterierna i USA. Istället har hästar exporterats för slakt till Mexiko och Kanada. Lobbygrupper har försökt förändra inställning till slakt av hästar i USA, och försök har gjorts att starta upp nya slakterier av hästar i landet. Men nu ser reglerna ut att skärpas än mer under kommande år.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: