Djurens Rätt
04 February 2017

USA gör det svårare att avslöja djurplågeri

De borttagna dokumenten, som tidigare varit tillgängliga för allmänheten, har redogjort för djurtillsynen på platser som nöjesparken SeaWorld, cirkusar som Ringling Bros., hanteringen av de omtalade Tennessee walking horses liksom över s.k. puppy mills, storskalig uppfödning av hundar.

Dokumenten har regelbundet använts av djurskydds- och djurrättsorganisationer för att granska hur djur hanteras på dessa platser, och journalister har använt dokumenten för att göra flera avslöjanden om hur djur har vanvårdats på djurförsökslaboratorier. Och medborgare har kunnat använda dokumenten för att söka information av uppfödare av t.ex. hundar för att kontrollera att de inte hade några anmärkningar på djurtillsynen.

– Nu kan djurparker och djurförsökslaboratorier dölja till och med de värsta fallen av djurplågeri, sa John Goodwin från organisationen HSUS till tidningen Washington Post som var först med nyheten.

Enligt tidningen är det oklart om beslutet kommer från den nytillträdda Trump-administrationen och om förändringen är tillfällig eller permanent. Enda sättet att få tillgång till dessa dokument är nu via den s.k. "Freedom of Information Act", en process som kan ta flera år att få genomförd.

Källa

USDA abruptly purges animal welfare information from its website, Washington Post, 3 februari 2017

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: