Djurens Rätt
15 January 2017

USA på väg att stoppa "Big Lick"

Ett steg som bör innebära slutet för den form av hästsport som ofta kallas Big Lick har tagits i USA. I ett av sina sista beslut innan en ny regim tillträder i samband med presidentbytet har USA:s jordbruksdepartement uppdaterat den lagstiftning som skyddar hästar.

Det viktigaste i den nya lagen är att den förbjuder just det som karaktäriserar det som kallas soring eller Big Lick - att föremål används för att orsaka smärta i hästens hovar och gör att den går med en väldigt speciell gångart med höga benlyft.

Sporten, som endast förekommer endast i en liten del av USA och för hästar av rasen Tennessee Walking Horse, har kritiserats för att utsätta hästarna för djurplågeri, något som nu USA:s jordbruksdepartementet nu vill stoppa.

Den nya lagen förbjuder de tjocka hästskor som används vid soring, liksom att kedjor och andra föremål används på hästarna. Den nya lagen tillåter inte heller längre att branschen reglerar sig själv utan nationella inspektörer kommer istället att utföra kontrollerna så att lagen efterlevs.

Även om den nya lagen inte är ett förbud i sig så kommer de nya reglerna i praktiken innebära slutet för Big Lick, det menar en expert på organisationen Humane Society of the United States. Organisationen förväntar sig dock att förespråkarna för Big Lick kommer göra allt de kan för att riva upp de nya reglerna - vilket kan underlättas av att USA snart får en ny president  med en annan agenda än den nya administrationen.

Uppdatering 26 januari

Den föreslagna lagändringen hann inte implementeras innan Obama lämnade Vita huset, och har nu stoppats av presidenten Donald Trump som har pausat en rad pågående lagförändringar som beslutades om av den tidigare administrationen. Det är i nuläget oklart om de nya reglerna helt kommer att avfärdas eller endast fördröjas och implementeras vid ett senare tillfälle. Läs mer om detta hos tidningen Hippson.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: