Djurens Rätt
05 March 2015

USA:s mest kända cirkus slutar med elefanter

UPPDATERING 11 JANUARI 2015: Först meddelades att elefanterna skulle pensioneras till år 2018, men idag kom det positiva beskedet att elefenterna slipper cirkuslivet och flyttas till Center for Elephant Conservation redan i maj i år!

Ringling Brothers and Barnum&Bailey är en av USA:s och världens mest välkända cirkusar. Därför är dagens besked om att de slutar använda elefanter i sina föreställningar så viktigt. Den amerikanska organisationen HSUS kallar det för ett "Berlin Wall Moment" för djurskyddet i USA och menar att cirkusen tidigare på ett väldigt aggressivt sätt har kämpat mot alla förslag om att förbättra för djuren på cirkusen.

Orsaken till beslutet är enligt cirkusen en växande medvetenhet om hur djur i fångenskap har det, liksom att flera städer i USA har infört regler som förbjuder att vilda djur i föreställningar. "There's been somewhat of a mood shift among our consumers" säger en av cirkusens representanter till nyhetsbyrån AP.

Men elefanterna blir inte fria från turnerandet med cirkusarna direkt, det är först till 2018 som elefanterna inte alls kommer att finnas kvar på cirkusarna. Elefanterna kommer därefter att hållas på Center for Elephant Conservation i Florida. Centret ägs av Feld Entertainment, samma företag som äger Ringling Brothers and Barnum&Bailey.

Totalt rör beslut 43 elefanter. Övriga djur på cirkusen påverkas dock inte av dagens beslut.

I ett liknande beslut meddelande Cirkus Scott den 15 oktober 2013 att de slutar med vilda djur i sina föreställningar.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: