Djurens Rätt
17 June 2015

Valar dödade utanför Färöarna

Djurens Rätt har tidigare skrivit om den tradition på Färöarna som kallas grindadrap där främst grindvalar drivs in mot land för att dödas. Många har reagerat starkt mot jakten och mot bilderna där hela vikar färgas röda av valarnas blod.

I EU vore jakten olaglig enligt ett direktiv från 1992, och båda EU-kommissionen och parlament har uttryckt kritik mot jakten. Men då Färöarna inte räknas som en del i EU som gäller inte deras regelverk där. Valar skyddas också, till viss del, av jakt via den Internationella valfångstkommissionens regelverk. Tyvärr ingår inte grindvalar bland de valar som skyddas.

På morgonen den 6 juni drog årets jakt igång på Färöarna. Vid ön Vágar dödades uppskattningsvis 150 grindvalar skriver organisationen Sea Shepherd i ett pressmeddelande.

– Färöarnas stränder färgas återigen röda av blod från hundratals slaktade grindvalar, säger Alex Cornelissen från Sea Shepherd i pressmeddelandet.

– I mer än fyra timmar kämpade dessa djur för sina liv. Det här är inte tradition, det är ett blodbad, säger Rosie Kunneke från samma organisation.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: