Djurens Rätt
22 February 2012

Valar och delfiner borde ha juridiska rättigheter menar forskare

Forskarnas deklaration på 10 punkter på mötet med the American Association for the Advancement of Science nu i dagarna, och innehåller en deklaration på 10 punkter. Nästa steg, enligt Chris Butler-Stroud från the Whale and Dolphin Conservation Society, att föra de vetenskapliga bevisen vidare och argumentera för varför detta borde innebära förändringar i lagstiftningen rörande dessa djur.

Enligt forskarnas förslag skulle lagstiftningen sätta stopp för företeelser som valjakt, vissa akvarier och andra anläggningar där dessa djur – delfiner, valar och tumlare - hålls i underhållningssyfte.

- Vi menar att forskningen har visat att individualitet, medvetenhet och självkännedom inte längre är unika mänskliga egenskaper. Denna insikt skapar en mängd utmaningar, säger Tom White från Centre for Ethics and Business på Loyola Marymount University i Kalifornien till tidningen The Guardian.

- Delfiner är icke mänskliga personer, och en person är per definition en individ. Och om delfiner är individer så är medvetet dödande av dem jämförbart med medvetet dödande av mänskliga varelser. Att hålla varelser av den här sorten fångna, särskilt under omständigheter som inte erbjuder ett värdigt liv, är etiskt oacceptabelt - precis som att kommersiell valjakt är etiskt oacceptabelt, menar Tom White.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: