Djurens Rätt
13 December 2016

Välj inte mellan sämre och sämst – välj bort julskinkan helt

Det är numera väletablerat att västvärldens köttkonsumtion är ett ohållbart privilegium, något som enligt mig är svårt att försvara både ur klimat- och hälsoperspektiv. Men den största anledningen till att det inte står någon skinka av gris på mitt julbord är en annan, eller 350 000 andra snarare, enligt beräkningar från Djurens Rätts etolog. Ingen av grisarna som slaktas till jul får en chans att leva sitt liv. De har aldrig något val, det har däremot vi.

– Men gud vad ni är konventionella, ni vill aldrig prova nå nytt. (grannen Sara)
– Haha, säg inte det, i år till exempel så ska vi ju inte ha nå dopp i grytan. (Mamma Lena)
– Just det där hör du… Vad sa du!? (Pappa Gustav)
– Men vad är det nu? Vi ska inte ha nå dopp i grytan i år det bestämde ju det var ju ingen människa som åt av den där grytan förra året. (Mamma Lena)
– Åt och åt de ska stå där! Jamen, vad är det som händer här, ingen nubbe, ingen dopp i grytan, ska vi inte fira jul? (Pappa Gustav)

Dialogen kommer från den populära svenska komediserien Svensson Svensson. Pappa Gustav Svensson menar att poängen med julen är att allting ska vara exakt likadant år från år eftersom julafton är den enda dagen som man verkligen kan lita på hur den kommer att bli.

För grisarna är de flesta dagar förutsägbara, men inte i positiv mening. Grisar i livsmedelsindustrin lever i en ensidig och stimulansfattig miljö. De får mat två eller tre gånger per dag vilket givetvis blir dagens höjdpunkt. Trängsel och konkurrens leder till stor stress före och under utfodringen. Det bidrar till diarré, magsår och beteendestörningar.

Läs hela debatten på metro.se

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: