Djurens Rätt
23 December 2016

Välj köttfritt i jul

Vegetarisk mat låg i topp när Google presenterade söktrenderna i Sverige för 2016. Det beskrevs som ett tydligt trendbrott när både hummus och veganska pannkakor låg på topplistan. Vi är många som gläds åt den här utvecklingen. Vego har verkligen exploderat på så många områden under de senaste åren. För både djuren och klimatets skull måste vego bli en fråga för alla och då är tillgänglighet och normer avgörande faktorer. Du ska kunna hitta ett grönt julbord att ta med släkten till oavsett om du bor i Överkalix eller Malmö och mormor ska kunna få vegomat i vården, sonen i förskolan, oavsett vilket postnummer du hör till.

Vi har gått från att prata om en vegotrend till ett proteinskifte 

Ansvaret kan dock inte ligga på konsumenterna. Även om utvecklingen går snabbt måste vi komma ihåg att alla har olika möjligheter att göra ett medvetet val.

Vi har olika potential att ta till oss och värdera all den information som just nu cirkulerar inom området kost. Vi har såväl djuren som klimatet och hälsan att ta hänsyn till. Alla har inte haft möjligheten att själva se det som pågår bakom stängda dörrar i livsmedelsindustrin och industrin själv öppnar inte gärna dörrarna för att visa sanningen bakom julskinkan. För mig som sett alltför mycket av det som pågår är en kost fri från animalier ett lätt val.

Julskinka från ungefär 350 000 grisar kommer att stå på julborden i år, vi kan alla ta vårt ansvar för att de ska bli färre. Vi kan alla välja att låta djuren leva och lägga något annat på julbordet. Men om den här siffran på allvar ska minskas till julen 2017 behövs också politiska styrmedel. Vi behöver gröna restauranger, vego som val i alla kommuner och tydliga politiska mål för en minskad animaliekonsumtion. Vi vill ha modiga politiska initiativ.

Läs hela debatten på Fria Tidningen

Camilla Björkbom

Camilla Björkbom

fd Förbundsordförande
Dela: