Djurens Rätt
10 April 2016

Valkött blir till minkfoder i Norge

Norge och Island är de två länder i världen som fortfarande har kommersiell valfångst - det tredje landet i världen som jagar val är Japan, men deras jakt görs med vetenskapliga argument, som dock är kraftigt ifrågasatta.

Efterfrågan på valkött i Norge är dock väldigt liten, och det mesta av köttet har exporterades till Japan. Men nya dokument avslöjar hur en del av valköttet blir till foder för minkar på norska pälsfarmer. Dokumentet, som tagits fram av organisationerna Environmental Investigation Agency och Animal Welfare Institute, visar hur 113 ton valkött - vilket motsvarar75 valar - köptes in av Norges största tillverkare av foder för pälsbranschen. Norge producerar ca. 600 000 mink- och 150 000 rävpälsar varje år.

– Norges regeringen hävdar att valköttet är en viktigt råvara för matkonsumtion. Det vi nu har upptäckt, att valkött blir till foder inom pälsindustrin, är helt oacceptabelt, säger Jennifer Lonsdale från Environmental Investigation Agency till National Geographic.

Norges valfångstfartyg har tillstånd att fånga 880 valar under 2016, en minskning från 1 286 året innan. År 2001 uppmanade Internationella valfångstkommissionen (IWC) Norge att sluta jaga valar, men landet argumenterade för att det var en tradition värd att bevara.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: