Djurens Rätt
24 October 2014

Vallonien förbjuder pälsdjursfarmning och banar väg för ett nationellt förbud i Belgien

Beslutet träder i kraft redan från första januari 2015.

– Detta är en stor seger för miljontals djur som lider på pälsdjursfarmer i hela världen, säger Ann De Greef, verksamhetschef för djurrättsorganisationen GAIA.

– Det sänder en tydlig signal till de andra regionerna i vårt land om att avsluta denna styggelse en gång för alla, fortsätter hon.

Förslaget måste dock antas av högsta förvaltningsdomstolen (the Council of State) och det vallonska parlamentet innan det blir lag.

Huvudstadsregionen Bryssel planerar att vidta liknande åtgärder. Bianca Debaets, statssekreterare för djurskyddsfrågor, har uttryckt sin avsikt att vidta konkreta åtgärder inom en mycket snar framtid.

I Belgien hålls mer än 150 000 minkar om året fångna under svåra förhållanden och de dödas alla för sin päls. Alla minkfarmer i Belgien är belägna i Flandern så stora förhoppningar finns nu på att de följer efter Valloniens initiativ.

En liknande resa mot en nationell lagstiftning har gjorts bland annat i Storbritannien. Regionerna gick före landet som helhet. I praktiken leder detta till att alla farmer successivt avvecklas och beslutet om nationell lagstiftning utgör då ingen praktisk skillnad.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: