Djurens Rätt
15 March 2017

Vancouver säger nej till delfiner och valar i fångenskap

I slutet av 2016 dog två vitvalar - Aurora och Qila – på Vancouver Aquarium i Kanadas tredje största stad. Någon förklaring till dödsfallen gick aldrig att hitta. Allmänheten i Vancouver reagerade starkt på de två vitvalarnas död och många menade att det var dags att sluta hålla dessa djur i fångenskap.

Och när Vancouvers Board of Parks and Recreations (ungefärligen motsvarande en parkförvaltning i Sverige) i slutet av förra veckan hade uppe frågan på dagordningen så röstade de enhälligt igenom ett lagförslag om att förbjuda delfiner och andra valdjur på akvarier i Vancouver.

Beslutet kallas av förvaltningens ordförande  för "historic” och ”one of the biggest decisions the park board has made”. Akvariet å sin sida kontrade med att de behövde hålla djuren för att kunna utföra forskning - men Vancouver Humane Society kontrade då med att akvariet endast producerat endast 13 vetenskapliga artiklar om djuren under de 30 år som djuren funnits på akvariet där.

Som en del av beslutet finns nu planer på att flytta de tre valdjur, en späckhuggare, en delfin och en tumlare, som fortfarande hålls på akvariet till en bättre miljö.

Djurens Rätt arbeta för att Sverige enda delfinarium, Kolmården, ska avveckla sin hållning av delfiner och för att svenska reseföretag ska ställa sig på delfinerna och späckhuggarna sida genom att sluta sälja och marknadsföra biljetter till delfinarier.

Källa

Vancouver Aquarium 'deeply disappointed' with park board vote to ban cetaceans, 10 mars 2017, CBC/Radio-Canada

Uppdatering 19 januari

Efter att ha kämpat emot beslutet meddelade Vancouver Aquarium den 18 januari att de upphör med att hålla delfiner och valar i fångenskap!

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: