Djurens Rätt
20 August 2015

Varje individ räknas i domstolsbeslut från Oregon

Djurrättsaktivister firar efter att en domstol i Oregon nu har fastställt domen mot en kvinna för att ha vanvårdat ett dussintal katter. Vad som stod på spel inför onsdagens dom var huruvida varje katt skulle behandlas som ett separat offer eller ej.

Idén om separata offer eller ”separate victim” lades fram första gången i ett tidigare mål som gällde vanvård av 20 hästar. Beslutet i det målet upphävdes dock tidigare i år på grund av en teknikalitet. Djurrättsaktivister i USA har nu väntat på ett annat fall där idén om "separata offer" åter kan prövas i domstol.

Scott Heiser från den amerikanska organisationen Animal Legal Defense Fundsäger att det här aktuella fallet utgjorde möjligheten att pröva idén igen. Organisationen säger att de är mycket nöjda men inte särskilt förvånade över den nya domen. De menar att beslutet var väntat då logiken bakom ”separate victims är mycket väl grundad.

Vad domen innebär är att när en djurinnehavare anklagas för att vansköta flera djur kan domstolen utdöma flera domar, där varje djur behandlas som ett separat offer.

Djurens Rätt känner inte till några liknande domar men ser positivt på den här utvecklingen där ett större värde kan ges till de enskilda djuren som egna kännande individer och brottsoffer.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: