Djurens Rätt
03 October 2014

Världen rasar mot masslakten av djur på den kommande Gadhimaifestivalen

Vart femte år hålls en festival i den lilla nepalesiska byn Bariyapur där tusentals djur offras i en ritual var syfte är att ära den hinduistiska gudinnan Gadhimai. Många djurrättsorganisationer fasar för den annalkande festivalen som hålls i december i år.

En organisation som reagerar starkt är AfA (The Asia for Animals Coalition). De rapporterar om festivalen på sin hemsida och uppmanar folk att utöva påtryckningar mot den nepalesiska regeringen.  

När festivalen ägde rum senast, 2009, rapporterade den napalesiska djurrättsorganisationen Animal Welfare Network Nepal att uppskattningsvis 50 000 getter dödades under ritualen, många bufflar halshöggs offentligt och ett okänt antal andra djur som får, grisar, duvor och kycklingar dödades.

Stora protester ägde rum innan festivalen 2009 både i Indien och Nepal men även internationellt. Även i Sverige uppmärksammade festivalen och  protesterna. Men trots de massiva protesterna har ingenting hänt. Djurens transporteras under mardrömsliknande förhållanden, ofta utan att mat och vatten under flera dagar. Under själva ritualen slaktas de utan bedövning efter att ha bevittnat dödandet av sina mammor, pappor, syskon eller barn. Ögonvittnen från 2009 berättade då att flera djur dog av stress redan innan ritualen ägde rum.

Anledningen till den våldsamma och kontroversiella slakten är tron att Gadhimai, gudinnan av makt, kan besanna folkets önskningar och lösa deras problem mot blodsoffer. Flera miljoner människor deltar i festivalen som pågår i flera veckors tid, offerslakten väntas pågå under två hela dagar.

Läs mer om Gandhimaifestivalen i Nepal bland annat på AfA:s hemsida (men vi vill varna för att otäcka och explicita bilder förekommer), där det även finns förslag på hur du kan protestera mot dödandet.

Saker som du kan göra för att påverka

Förslag på text att skriva i e-post:

"Hej,

Jag skriver till dig med anledning av firandet av Gadhimai som snart kommer att inledas i Nepal. Trots stora protester fortsätter den ritulal masslakten av djur. Djurens transporteras under hemska förhållanden och dödas helt utan bedövning. Det innebär inte bara stort lidande för djuren, det skadar även turismen och landets anseende internationellt.

Jag ber dig göra vad du kan för att stoppa den rituella slakten av djur och bespara tusentals djur från lidande."

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: