Djurens Rätt
11 October 2014

Världens första vegetariska stad skapad

Jainismen är en religion som praktiseras av ca. 5 miljoner människor i Indien. Religionen förespråkar icke-våld mot alla levande varelser. I den indiska staden Palitana finns några av jainismens heligaste platser, och många boende i staden vill inte att något dödande ska ske i staden. Längst gick 200 jainistiska munkar, som påbörjade en hungerstrejk för att få staden att förbjuda slakt av djur. Detta rapporterarnyhetssajten Worldcrunch.

Och munkarna fick sin vilja igenom. Den 14 augusti beslutade ledningen för delstaten Gujarat att staden Palitana, med 65 000 invånare, skulle bli en köttfri zon. De införde inte bara ett förbud mot slakt av djur, utan förbjöd också all försäljning av kött och ägg. Därmed var världens första vegetariska stad skapad.

Uppdatering 12 oktober: sedan vi publicerade denna text har vi fått tips på flera indiska städer där kött är förbjudet, som Rishikesh (som dock beskrivs mer som en by än en stad), Haridwar (där muslimska områden dock är ungdantagna) och Pushkar.

Alla var dock inte lika nöjda, sajten Worldcrunch citerar bl.a. fiskaren Nishit Mehru, som nu har fått sluta med sitt yrke. Beslutet att göra Palitana till en köttfri zon har överklagats till Gujarats högsta domstol, som ska uttala sig om beslutet är lagenligt.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: