Djurens Rätt
25 October 2017

Världens största hotellkedja väljer bort buräggen

Wyndhams beslut kommer på sikt att påverka situationen för hundratusentals hönor, som idag inte ens kan sträcka ut sina vingar i de trånga burarna.

– Så sent som i förra veckan hade vi kontakt med Wyndham och deras beslut visar tydligt att hönor i burar tillhör det förgångna, säger Benny Andersson, verksamhetschef för Djurens Rätt.

Wyndham Worldwide har en rad olika hotell under sitt stora paraply som Super 8, Days Inn, Howard Johnson, Ramada Worldwide, Travelodge, Knights Inn, Baymont Inn & Suites, Wyndham Garden, Dazzler Hotels, och Dolce Hotels and Resorts för att nämna några.

- Wyndhams beslut kommer minska det lidande hönor utsätts för och sätter en ny, högre nivå för hur hotell bör se på djurskyddsfrågor, säger Benny Andersson.

Modern äggproduktion kan klassificeras som en av de mest industrialiserade grenarna av djurindustrin. För att maximera produktionen hålls hönorna instängda i burar hela livet på en närmast minimal yta, inte större än vad som motsvarar ett A4-papper per höna. Detta ger hönan små möjligheter att få utlopp för sina naturliga behov. I äggindustrin finns det ingen annan produktionsform som är så begränsade för djuren.

Sedan Djurens Rätt 2008 inledde påverkansarbetet för hönorna har Hemköp, Coop, Willy’s, Lidl, Netto och City Gross valt bort buräggen från de svenska butikshyllorna och efter sommaren meddelade 7-Elven och Pressbyrån att de fattat beslut om att fasa ut burägg som ingrediens ur sina egna produkter. Sodexo, InterContinental Hotels Group och Compass Group är några av de världsomspännande företag som i likhet med Wyndham antagit policys som har högre djurskyddsmål än lagstiftningens miniminivåer.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: