Djurens Rätt
20 June 2012

Värmeslag är livshotande för hundar

Varje år dör hundar av värmeslag efter att ha lämnats i bilen. Mätningar visar att temperaturen i en bil snabbt stiger till runt 85 grader - även om bilen står i skuggan med öppna fönster och det bara är runt tjugo grader utomhus.

En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor, och om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden att svalka sig och drabbas av överhettning. Överhettning kan ge upphov till allvarliga inre skador på till exempel hjärna, hjärta, tarmar, lever och njurar.

Ligger hunden medvetslös i bilen är det redan väldigt allvarligt. Andra symtom kan vara att hunden är vinglig, flämtar, har torra och röda slemhinnor i ögon och mun. Den kan även dregla, kräkas och ha diarré.

Om en hund är drabbad - ta ut hunden ur bilen, bjud den om möjligt på vatten, duscha den eller blöt en handduk och blöt ner hundens päls ända in på bara skinnet (använd absolut inte is för att kyla hunden). Åk sedan direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning.

Om det inte är din bil eller hund så kontakta i första hand polisen. Är det brådskande, kontakta ett vittne som också kan bekräfta att hunden är i fara. Då har man rätt att handla i nödvärn (Brottsbalken 24:4) genom att slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret så snabbt som möjligt. Du ska naturligtvis stanna kvar på platsen till polisen anländer.

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: