Djurens Rätt
03 December 2021

Vegansk receptkreatör vinner pris för sitt banbrytande arbete

Med en bakgrund som forskare och biolog har Karolina Tegelaar lyckats arbeta fram kvalitativa och smakrika veganska recept. Under 2021 har hennes bakböcker, som under åren hunnit bli 16 stycken, nått utanför Sveriges gränser för att sprida den veganska bakningen internationellt.

– Vi behöver gå över till ett mer veganskt samhälle för djuren och för klimatet och ju äldre jag blir och ju längre jag varit vegan desto tydligare blir orättvisorna mot djuren. Ska det ske en övergång behövs det att vi visar att allt går att göra veganskt. I mitt arbete med bakningen har jag arbetat efter devisen: Kakor räddar inte världen men samtalen man har när man fikar veganskt kan leda en bit på vägen, säger pristagaren Karolina Tegelaar.

Tidigare har utmärkelsen gått till Instagram-profilerna bakom “Vegansk matlåda” samt foodserviceföretaget Nordrest. Karolina Tegelaar blir därmed den tredje pristagaren av Elna Tenow-priset. Karolina har så länge hon kan minnas varit intresserad av djurrätt och med en uppväxt på en bondgård kopplade hon snabbt ihop att alla djur är kännande individer med rätt till sina egna liv.

– Min uppväxt gjorde att jag lättare förstod att kor, grisar och höns inte skilde sig från andra husdjur som hundar och katter. När jag sen doktorerade i djurs beteende kopplade jag snabbt att det var precis lika fel att äta ko och gris som att äta hund och katt, säger Karolina.

På plats för att dela ut priset fanns Djurens Rätts riksordförande Camilla Bergvall som själv inspirerats av Karolina Tegelaars bakning i flera år.

– Med det här priset vill vi hylla att Karolinas arbete har underlättat för många att välja vego i vardagen. Genom sina banbrytande recept, med bland annat aquafaba, har hon gjort skillnad för väldigt många djur, framförallt för de hönor och kor som annars fötts upp i djurfabriker för att producera ägg och mejeriprodukter, säger Camilla Bergvall vid överlämningen av Elna Tenow-statyetten. 

Motivering Elna Tenow-priset 2021

Vinnaren av årets Elna Tenow-pris har i över ett decennium hängivet arbetat med att ta fram och sprida kunskap om hur vi alla kan underlätta omställningen från animaliebaserad bakning till vegansk. Karolina Tegelaar har gjort banbrytande insatser för att skapa recept på veganska bakverk som inte tummar på kvalitén. I år kommer hennes verk att nå utanför Sveriges gränser och fortsätta att påverka och gynna den veganska bakningen internationellt. Karolinas arbete har förändrat hur djurvänlig bakning kan gå till världen över.

Om profilen bakom priset

Elna Tenow ledde Djurens Rätt (dåvarande Nordiska samfundet mot vetenskapliga djurförsök) tillsammans med maken Christian L. Tenow från början av 1900-talet. 1902 startade hon tidningen "Medlemsbladet", som 1909 bytte namn till Djurens Rätt. Elna Tenow var en tidig förespråkare av vegetarisk kost för djurens och hälsans skull.

För att höra mer om utmärkelsen och årets pristagare - lyssna på senaste avsnittet av Djurens Rätts podcast På djurens sida!. Finns där poddar finns.

Linn Åkesson

Linn Åkesson

Kommunikationschef
Dela: