Djurens Rätt
01 April 2016

Vegosatsning inom psykiatrin i Stockholm

Beslutet träder i kraft nu på måndag 4 april.

– Fördelarna med vegetarisk kost är flera, säger Göran Rydén, verksamhetschef på Norra Stockholms psykiatri. Dels kan vi göra konkret skillnad för miljön, dels är det ett enkelt sätt att skapa större jämlikhet utifrån mångas olika kostvanor.

Norra Stockholms psykiatri är den största vuxenpsykiatriska kliniken inom Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO. Sedan maj 2015 har avdelning 24, som är en av klinikens avdelningar, serverat mat som är fri från kött inklusive fågel och fisk, men med vegetabiliska livsmedel, mjölkprodukter och ägg. Patienterna har dock möjlighet att välja mat med kött.

– 80 procent av patienterna tycker att det är bra med vegetarisk kost som huvudalternativ, berättar Antoinette Lundahl, medicinskt ansvarig överläkare. 44 procent av dem som inte redan är vegetarianer känner sig också inspirerade till att äta mera vegetarisk kost hemma.

För sitt initiativ med vegetarisk kost har avdelning 24 nominerats till Stockholms läns landstings miljöpris 2016.

Flera vårdinstitutioner har tagit liknande beslut. Ett exempel är hjärtkliniken på universitetssjukhuset i Örebro som redan i slutet av 2014 gjorde vegetarisk mat till norm för att främja patienternas hälsa.

Läs mer på våra faktasidor om hur ditt val av livsmedel påverkar både dig själv, miljön och inte minst djuren. 

Peter Nilsson

Peter Nilsson

Digital kommunikatör
Dela: