Djurens Rätt
04 September 2014

Vegotrend ger nya möjligheter i lantbruket

Intresset för baljväxter har ökat och marknaden för svenskodlade bönor är nu större än tillgången. Det säger säger Per Modig i en artikel i Lantbruk och Skogsland. Här skrivs det om den "hälso- och vegantrend" som nu skapar nya möjligheter för det svenska lantbruket. Per har odlat bönor på sin gård utanför Kristianstad sedan 2009. Kidney- och borlottobönor och svarta linser odlas precis intill klassiker som svenska ärtor.

Ökningen av miljömedvetna konsumenter som gärna köper ekologiskt och närodlat gör att det finns stora förhoppningar om ökade möjligheter för bönodlingarna.

– Skåne, Öland, Gotland och en del andra ställen har bra förutsättningar. Ett exempel på hur den här typen av odling kan växa är Kanada som gått från mycket marginell produktion av linser till att i dag vara världens största exportör, säger Per Modig.

I våras släppte Djurens Rätt vegobarometern - en undersökning kring svenskarnas matvanor. Den slog fast att så många som var tionde svensk är vegetarian eller vegan, en ökning med fyra procentenheter på fem år. Läs mer om undersökningen.

Välj vego

Är du sugen på att äta mer vego eller vill du bara ha lite ny inspiration?
Beställ vårt nya vegatariska inspirationspaket genom att sms:a "Vego" till 72 120 eller klicka hem ett här.

Moa Richter Hagert

Moa Richter Hagert

fd kommunikationschef
Dela: